tisdag 31 oktober 2017

PHANTOM OF THE OPERA, Göteborgsoperan, föreställning 61, 22/10 2017

Jag har sett PHANTOM OF THE OPERA på Göteborgsoperan:


"Kan man sätta upp en föreställning som utspelar sej på en opera i 1880-talets Paris, och som handlar om en ogift korist, ett yrke som på den tiden var nära besläktade med prostitution, i ett land där kvinnor var omyndiga och kvinnlig rösträtt skulle komma först 60 år senare, och kräva av henne att hon ska vara stark? Och i den kontexten: vad innebär det att vara stark? Moraliskt stark? Psykiskt stark?"

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.se/2017/10/phantom-of-opera-goteborgsoperan.html

måndag 30 oktober 2017

TJUVAR, av Dea Loher, på Stdh, Stockholms Dramatiska Högskola, föreställning 60, 17/10 2017.

Jag har sett TJUVAR av Dea Loher, så StDH:

"”Jag skulle vilja spela teater,” sa en väninna, en gång. ”Jag skulle vilja få vara sådär ful, sådär galen, äcklig, liksom. Få skrika, och vråla och banka och sånt. Slippa vara snygg. Slippa var söt…”
Hon hade i sin yrkesroll absolut ingenting med praktiskt teaterarbete att göra, utan arbetade då som receptionist på ett hotell. Det tillhörde hennes yrke att vara tillmötesgående, fräsch och representativ. Välstruken och servil. På Halloween, de senaste tio åren, har hon varit utklädd till något vulgärt och vidrigt."


torsdag 26 oktober 2017

MINNS DU MEJ?, på Lisebergsteatern, föreställning 59, 13/10 2017

Jag har sett MINNS DU MEJ? på Lorensbergsteatern:


Man samspråkar på ett sånt där kvickt och lättsamt Neil Simon-sätt, lite uppvridet, men nästan som på riktigt, och jag inser plötsligt varför jag tycker det är intressant: kvinnans roll är något annat än bara en fru, vars funktion i den här typen av pjäser brukar vara att hindra mannen från att göra vad han vill göra. Här handlar det minst lika mycket om henne som om honom. Nej, det verkar faktiskt som om bollen ligger hos henne; det är hon som har fokus; det här handlar om henne. 

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.se/2017/10/minns-du-mej-pa-lisebergsteatern.html

tisdag 24 oktober 2017

DÖDENS KYSS, Kilen, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 58, 17/10 2017

Jag har sett DÖDENS KYSS på Kilen i Kulturhuset Stadsteatern: 


Jag var ganska så ordentligt trött, och inte alls speciellt sugen, den här kvällen, när jag stapplade till Stadsteaterns gästscen, Kilen. Hade jag varit piggare så kanske jag hade skjutit upp mitt besök, men nu, i mitt luddiga, suddiga medvetande, slog mej aldrig den tanken. Och det är jag glad för. 

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.se/2017/10/dodens-kyss-kilen-kulturhuset.html

fredag 20 oktober 2017

BUILDING THE WALL, av Robert Schenkkan, reading på Teater Playhouse, föreställning 57 9/10 2017

Jag har sett en reading av BUILDING THE WALL, av Robert Schenkkan; 

Jag har som ambition att hålla klaffen. Jag vet vad jag tycker, så vad som borde vara intressant för mej, är vad andra tycker. Eller hur? 
Flera gånger, efter föreställningar, har jag frågat teatersällskap vad de tyckte om uppsättningen vi just har sett, och sen, när dom har pratat klart, har jag förklarat för dom varför dom har fel i sin åsikt. 
Vidrigt, eller hur?

tisdag 17 oktober 2017

MASTERCLASS STEPHEN SONDHEIM MED NIKLAS RIESBECK, HT17, På SMU, BASE23, föreställning 56, 27/9 2017

Jag har sett en MASTERCLASS om STEPHEN SONDHEIM ledd av NIKLAS RIESBECK  på SMU, BASE23: 


Det finns en slags luddig tillvaro för vissa artister, nånstans mellan skådis och sångare. De är tillräckligt tonsäkra för att det musikaliska inte ska skapa osäkerhet, men de har också skådespelarens vilja att framföra något mer än bara en sång. 
Denna hybrid är den optimala musikalartisten.



tisdag 10 oktober 2017

MIO MIN MIO, Stockholms Stadsteater, föreställning 55, 26/9 2017

Jag har sett MIO MIN MIO på Stockholms Stadsteater:


"Som tur är har man på stadsteatern ett gäng högst kompetenta skådisar som håller sin konst och yrkesstolthet högt, och deras arbetsmoral imponerar. Tove Edfelt, i huvudrollen, gör en mycket övertygande nioårig pojke, och Bahador Foladi, som bästa vännen Jum-Jum, lyckas liksom vrida något mycket intressant ur en roll vars regi ofta lämnar honom vid sidan om, tyst, och tåligt väntande."

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.se/2017/10/mio-min-mio-stockholms-stadsteater.html


onsdag 4 oktober 2017

UTVANDRARNA, Göteborgs Stadsteater, föreställning 54, 13/9 2017

Jag har sett UTVANDRARNA,  på
Göteborgs Stadsteater: 


Ibland, när jag går på teater, känns det som om man på scenen så gärna vill ta ställning att vi, publiken, får bli en slags ställföreträdande fiende, någon att vända sej emot. Konstnärernas frustration över Sveriges politiska läge tas liksom ut på oss.
Det är som om prästen i kyrkan, irriterad över bortfallet, skäller ut församlingen. Eller också: förkunnar för kören.

HOW I GOT MY BUGS BUNNY SWEATER #DailyVloggers #VeganLife #BudgetShoppin...

Hey everyone! Join me in today’s funny and entertaining video where I start the day by painting the last of my kitchen cabinets. The excitem...