tisdag 4 december 2018

RIGOLETTO, föreställning 38, 19/11 2018.

Jag har sett RIGOLETTO på Kungliga Operan: 


Det har hänt något underbart på Kungliga Operan. Jag pratar inte om Sophia Jupithers uppsättning av RIGOLETTO, som jag tyckte var ganska oengagerande, präktig och tråkig, utan om att man har börjat använda sej av platsbiljetter på sina öppna repetitioner. 

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/12/rigoletto-forestallning-38-1911-2018.html


tisdag 20 november 2018

K, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 37, 12/11 2018

Jag har sett K på Kulturhuset Stadsteatern: 


Det är som om författaren, efter att ha fokuserat på Leila K, har övergett projektet och försöker säga något mer allmänt, men eftersom produktionen bara fått medial uppmärksamhet som pjäsen om Leila K, kan man inte distansera sej från henne. Det är som om författaren drabbats av samma öde som hon påstår att Leila K möttes av: den mediala uppmärksamheten fokuseras på något helt annat än det man vill berätta. 

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/11/k-kulturhuset-stadsteatern.html

tisdag 13 november 2018

SHAKESPEARE IN LOVE, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 36, 22710 2018.

Jag har sett SHAKESPEARE IN LOVE på Kulturhuset Stadsteatern: 


Vad tjänar det till att vi uppmärksammar det orättvisa i att upprätthålla omöjliga skönhetsideal om sen jobben fortsätter att gå till de vackra? Visst, ingen ska kunna kräva att du ska skönhetsoperera dej, botoxa och banta, pumpa och pluta, men om du vill ha huvudroller på teve och teater…

Speciellt, tycker jag, är detta klandervärt i en pjäs som handlar om hur två personer finner varandra genom sin kärlek till poesi och fantasi, till teater och förställning.

Låter det intressant? Här är resten: 

tisdag 6 november 2018

GHOST, Chinateatern, föreställning 36, 20/10 2018

Jag har sett GHOST på Chinateatern: 


Chinateaterns uppsättning är bättre än Broadwayversionen, speciellt vad gäller scenografin, av Andreas Bini, och spökena och spökenas koreografi, av Bianca Fernström. Där uruppsättningen kändes naken och ödslig känns den här fullproppad och omtumlande. 

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/11/ghost-chinateatern-forestallning-36.html

måndag 29 oktober 2018

KALLSKÄNKEN, med KAMRATERNA i ett Gästspel på Brunnsgatan Fyra, förställning 35 17/10 2018

Jag har sett KALLSKÄNKEN, med Kamraterna, på Brunnsgatan Fyra: 


”Den bara dog,” sa pianisten.
”Ja,” sa jag, för jag visste inte vad annat att säga. Jag hade inte lagt märkte till att musiken tystnat, bara att han slutat spela, men nu, när han kryper omkring bland mina fötter och rycker i olika sladdar, så förstår jag att något är fel. 
Jag sitter i en hammock som står på en liten scen, i foajén nere i källaren på Teater Brunnsgatan Fyra, och det är premiär på en kabaré, byggd på poeten Jenny Wrangborgs diktsamling Kallskänken.



tisdag 23 oktober 2018

DE SKYDDSSÖKANDE, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 34, 16/10 2018

Jag har sett DE SKYDDSSÖKANDE på Kulturhuset Stadsteatern: 


"Mot slutet ombeds vi att agera ställföreträdande Argosbor, och vi får en röd och en grön lapp att hålla upp. Stanna eller avvisas. En överväldigande seger för de gröna, att stanna. Vi röstade rätt. 
Men var det någon som trodde att vi skulle rösta annorlunda?

Bevisligen ökar rasismen, homofobin och främlingsfientligheten i Sverige. Det är den otäcka, demokratiska sanningen.


torsdag 18 oktober 2018

MÄNNISKOR SOM FÖRSVINNER, med Ensembleverket på Kilen, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 33, 10/10 2018


Jag har sett MÄNNISKOR SOM FÖRSVINNER, med Ensembleverket på Kilen, Kulturhuset Stadsteatern:


"Under föreställningen sitter jag flera gånger och funderar mer över författaren, än verket i sej. Jag, som inte känner till något om honom, tänker att han är ung, arg, avundsjuk och fylld av prestige. Hans sätt att ställa sej utanför något han verkar vara den del av - kommersiell kultur - luktar lite privilegierat tonårsuppror."

Låter det intressant? Här är resten:https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/10/manniskor-som-forsvinner-med.html

tisdag 16 oktober 2018

VÅROFFER, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 32, 9/10 2018

Jag har sett VÅROFFER på Kulturhuset Stadsteatern 


"Jag föreställer mej att med en manlig dansare får dansen en helt annan betydelse. Här blir det liksom inte en man som offras, utan en människa som offras och som offrar sej. En hjälte som gör det för gruppen. Och även om det hade varit så att han inte ville offra sej, så hade det det inte varit en man, utan en människa - på samma sätt som det alltid är en kvinna, inte bara en människa - som offrats av gruppen." 

Låter det intressant? Här är resten:https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/10/varoffer-kulturhuset-stadsteatern.html


torsdag 11 oktober 2018

HÖST OCH VINTER, Teaterverket, föreställning 31, 26/9 2018

Jag har sett HÖST OCH VINTER, på Teaterverket: 


"Där jag hade förväntat mej ganska fumliga amatörer, möttes jag av folk som verkligen visste vad dom höll på med. Jag går på teater, inte för att distanserat iakta och analyser, utan för att sugas in och uppleva något. Flera gånger var jag sådär indragen i spelet att jag glömde att jag satt i en salong, och att det bara var på låtsas."

Låter det intressant? Här är resten: 
https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/10/host-och-vinter-teaterverket.html

måndag 8 oktober 2018

STEPHEN SONDHEIM REDOVISNING SMU ÅK 3, föreställning 30 2679 2018

Jag har sett STEPHEN SONDHEIM REDOVISNING SMU ÅK 3:

Jag gillar förundran på scenen. Jag gillar när karaktären - i sång eller tal - inte har kommit fram till ett svar, utan liksom resonerar sej fram, ställer sej frågor, ändrar inställning, förändras, under sångens gång. Det är inte så intressant om en bank-kassörska utanför scenen har kommit fram till att hon är förälskad i säkerhetsvakten, och liksom bara kommer in och förkunnar det. 

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/10/stephen-sondheim-redovisning-smu-ak-3.html


torsdag 20 september 2018

DON QUIJOTE, Folkoperan, föreställning 30, 18/9 2018

Jag har sett Don Quijote på Folkoperan: 



Det är som om Folkoperan hade sagt: vi har förlorat bögarna, fort, vi måste sätta upp något som lockar dom tillbaka!
”Bögar älskar Marilyn!”
”Dom vill ha läder, lack, piskor, skägg och sex!”
”Killar i damkläder!”

tisdag 18 september 2018

EVA & ADA, Teaterverket, föreställning 29,16/9 2018

För några veckor sen damp det ner ett brev. Ett mail. Eller; damp, det dök upp, helt enkelt, i mitt mailprogam:

Ärade Herr Joakim,
Skoja bara. Hej Joakim! För ett år sedan var vi tre vilsna men teaterintresserade tjejer som skapade en bokcirkel baserat på din blogg, fast ja, du fattar, i teaterform. Vi träffades, läste din blogg, protesterade eller jublade över dina recensioner och inte minst och kollade på föreställningarna du skrivit om.
Efter ett tag av denna dans och nästan lika många glas vin kom vi på den briljanta idén att vi skulle ta detta ett steg längre. Vi skulle skapa en föreställning ”i syfte att få Joakim Bergman att komma och recensera”.

Låter inte det väldigt spännande? Och smickrande? Det är väldigt sällan jag får någon som helst feedback på min blogg - jag menar, jag får inbjudningar, men sällan kommentarer - så det är väldigt kul att få veta att någon läser den, och diskuterar.  

tisdag 4 september 2018

A photo Run through

At “Himmelen” we are having a photo run through in full costume.


https://www.instagram.com/tv/BnS7aegBb5r/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
#igtv #photorunthrough #Borlänge #rippedpants @rikardbjörk #costumes #dresser #gay #vegan #gunnarbubbar #himmelenpåoscars #bergmanbackstage #quickchange #socks #hose #costume #theatre @frkfunke #kostymer #backstage #inthewings @tailorch @david_m-julio #carrotsoup #redlentils #rödalinser #morotssoppa #ikulissen #springmacka @gitglad

söndag 2 september 2018

The life of a dresser: Second dress rehearsal and notes

At the theatre, we're having our second run through in full costume: 

Here's a link to my igtv-Channel: https://www.instagram.com/tv/BnNwxjRB07u/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

#thelifeofadresser #vegan #bergmanbackstage #gay #dresser #himmelenpåoscars #dressrehearsal #kostym #costume #backstage #notes #musicaldirector #dirigent #kostymer #2nddressrehearsal #påklädare #kostymtekniker #crisps #chips

The Life of a Dresser: Robes, Soles and Poses

At Oscarsteatern in Stockholm, Sweden, the rehearsal for the brand new musical continues...

Follow the link to my igtv-Channel for more content:
https://www.instagram.com/tv/BnMkTdPhtkv/?utm_source=ig_web_button_share_sheet


#igtv #dresser #vegan @annahagert #himmelenpåoscars #bergmanbackstage #costumedesign  #gospelsinger #gospel #lucialinne #rikardbjörk @rikardbjörk #cobbler #soles #sweden #Stockholm #whoworeitbest #rehearsal @gitglad #repetitioner @linusmedia #musikal 

söndag 26 augusti 2018

First day in Gothenburg

So last autumn I was on a sit down tour to Sweden’s second biggest city, Gothenburg. This is the first in a series of travel diaries, recorded in my instagram stories, and edited and uploaded to my IGTV account. 

Heres the link: https://www.instagram.com/tv/BkVxL4yjyrv/?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igshid=1eec9opc1hpmp












#Oscarsrevyn #lifeontour #oscarsrevynigöteborg @gitglad @david_m_julio #Stockholm #Göteborg #Train #mtr #tåg #Lorensbergsteatern #Vegan #gay #dresser @perukmakare #backstage #gothenburg #rain #regn #parkaveny #hotel @flyingtigerse #trams #spårvagn #umbrella #paraply

The Unboxment of my new iMac

So, a couple of weeks ago, my old iMac died, and I consequently bought a new, but I hadn't had time to unbox and istall it until now: so heres of video on my IGTV channel about the whole experience: https://www.instagram.com/tv/Bm7vJwZBjjG/?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igshid=1jrbxdyaz111h

onsdag 22 augusti 2018

The Losement of the Keys


https://www.instagram.com/tv/BmzyY0YhpQS/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Try the link above if this seems interesting:)

#theatre #gay #vegan #teater #musical #musikal #oscarsteatern #himmelenpåoscars #bergmanbacksage #igtv #igtvchannel #shirt #costumes #dresser #påklädare #ikulissen #nametags #namnlappar #costumes #kostymer #ohlssonstyger #gossip #stageright #scenhöger #stageleft #scenvänster #cherrypicker #keys #technicolor #blanchedubois #stanleykowalski #veganburrito #gelatinfree #malemodel #manligmodell #actors #skådespelare #mystery #namnlappar #kays #childwrangler #backstage 
#marktwain #rupaul #podcast 

måndag 20 augusti 2018

A Day of Carry-ing

At the theatre we start hanging the costumes in the dressing rooms, and I might buy a computer.


Here's the link to my IGTV CHANNEL:

https://www.instagram.com/tv/BmunPRWhqfS/?utm_source=ig_web_share_sheet

#gay #dresser #vegan #himmelenpåoscars #Costumes #computer #newcomputer #glam #makeup #theatre #teater #musical #musikal #monday #fittingroom #dressingroom #shorts #firstdayofschool #director #regissör #kostymer #actor #actors #skådespelare #gabriellassång @jenny.holmgren #backstage @tailorch @gitglad @frkfunke @annicaedstam #fnula #pincurls #makeuptest #stage #model #glamsquat #fika #coffeebreak #denmark #spain #presents #bike #cykel #danmark #spanien #birthday #födelsedagspresent #mediamarkt #toothpaste #tandkräm #licoricetoothpaste #lakritstandkräm #plants #växter 

söndag 19 augusti 2018

A fitting and a fashion show


On my IGTV Channel: Saturday at the theatre. The cast is rehearsing and I and @Annagagert  have fittings with @david_m_julio with @annicaedstam and @frkfunke, among others. Then I continue my list making. There is also a legendary coffee commercial. 

Sounds interesting? Go here: https://www.instagram.com/tv/Bmp-3SkBwR2/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=dbxx78unc45b



#himmelenpåoscars #Theatre #musical #Musikal #teater #igtv #backstage #fittings #costumes #coffee #coffeecommercial #childernshour #dresser #påklädare #passningslista #oscarsteatern #vegan #gay @vicmosa #fashion #fitting #sneakpeak #linafunke #veganlunch #veganburger #mylittlefriend

söndag 29 juli 2018

THE FOX & SEVEN DEADLY SINS, Kamraterna, Årsta Teater, 20/6 2018

Jag har sett THE FOX & SEVEN DEADLY SINS: 


Men det är känslan, upplevelsen som är lite knepig att förmedla. Det känns både på en gång lyxigt, som om vi var på en modevisning, och underground, som om vi var på någon slags svartklubb. Rök, som av cigaretter, ligger tät, ljus slår från den långa scenens kortsidor, och det mumlas, lite osäkert, förväntansfullt i bänkraderna. Jag blir plötsligt medveten om salongens röda tegelväggar, och tycker att det påminner om ett annat rum, och det tar en stund innan jag inser att det är foajén på Operahögskolan jag tänker på. 

Minst En Gång i Veckan: THE FOX & SEVEN DEADLY SINS, Kamraterna, Årsta Tea...

Minst En Gång i Veckan: THE FOX & SEVEN DEADLY SINS, Kamraterna, Årsta Tea...: Av Igor Stravinskys och Kurt Weill, Regi: Dan Turdén, Musikalisk ledning: Anna Christensson, Koreografi: Sara Ribbenstedt, Scenografi: ...

måndag 16 juli 2018

BESÖK AV EN GAMMAL DAM, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 24, 5/6 2018,

Jag har sett BESÖK AV EN GAMMAL DAM, på Kulturhuset Stadsteatern:  


"Jag, till skillnad mot några av mina mer passivt aggressiva vänner, är inte rädd att ta en konflikt. Det finns, tyvärr, till och med en viss njutning i det. Långsamt böjde jag mej mot honom, och lugnt, nästan erotiskt, viskade jag:
”Hördudu, stoppa ner din jävla telefon, för annars flyger den ner på scenen…”
Han låtsades att han inte hade hört vad jag hade sagt, och jag låtsades att jag inte sagt vad jag hade sagt. Men han plockade ner sin telefon.
Teater är viktigt för mej."

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/07/besok-av-en-gammal-dam-kulturhuset.html

tisdag 10 juli 2018

GYLLENE DRAKEN, Elevuppspel av Teaterhögskolan i Luleå, gästspel på Kilen på Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 23 3/6 2018.

Jag har sett GYLLENE DRAKEN på Kilen: 


"En kompis med bokstavskombination försökte en gång förklara världen utan mediciner med att det känns som allt plötsligt zoomas in, som om han hela tiden möttes av närbilder, detaljer, istället för ett övergripande, tydligt panorama. Som allt hela tiden var ett opusslat pussel.
Jag känner lite så, när jag cyklar hem."





tisdag 3 juli 2018

EN HUND TILL LÅNS, Lava, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 22, 1/6 2018.

Jag har sett EN HUND TILL LÅNS på Lava i Kulturhuset Stadsteatern:


”I’ve had a wet fart of a day” berättade jag för alla och ingen, i min Instagram Story, när jag på eftermiddagen cyklade genom ett soligt Söder. Jag vet, man ska inte cykla och instagramma samtidigt, men det här var när jag stod still, vid ett övergångsställe på Hornsgatan. 

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/07/en-hund-till-lans-lava-kulturhuset.html


onsdag 27 juni 2018

STOPPA VÄRLDEN JAG VILL STIGA AV, Parkteatern, Vitabergsparken, Genrep, föreställning 21, 31/5 2018.

Jag har sett Parkteaterns uppsättning av STOPPA VÄRLDEN JAG VILL STIGA AV:


"Vad jag verkligen uppskattar, förutom den underbart om-arrade musiken, och aktörerna, är det fysiska uttrycket, koreografin, rörelserna, formationerna, dansen. Här finns fantasi och kreativitet, nånting totala njutbart, och jag önskar att man hållit sej till den här typen av visuellt berättande, utan att försöka modernisera, ironisera eller kommentera. "

Låter det intressant? Här är resten: 

tisdag 19 juni 2018

IF/THEN, Sankt Eriks, föreställning 20, 25/5 2018

Jag har sett musikalen IF/THEN på Sankt Eriks: 


"Många gånger måste jag påminna mej om att det här ungdomar som går i gymnasiet. De är imponerande i sin tydlighet, välutbildade och vältränade, och har en fascinerande mognad som borde ligga några år i framtiden, både för dom som skådespelare, men också som människor." 

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/06/ifthen-sankt-eriks-forestallning-20-255.html

tisdag 12 juni 2018

ROSENKAVALJEREN, genrep Kungliga Operan, 24/5 2018,

Jag har sett genrepet av ROSENKAVALJEREN på Kungliga Operan: 


Kanske är det för att jag bloggar, och vill vara tydlig och exakt, men jag har ett starkt behov av att definiera, rubricera, relatera och karaktärisera. Vilken färg har stolen? Är den ljusblå eller mörkblå, mattmålad eller glansig? Är den tillverkad i trä eller metall, modern eller antik? Är det där en man eller kvinna?

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/06/rosenkavaljeren-genrep-kungliga-operan.html

tisdag 5 juni 2018

HANS OCH GRETA och XERXES, Operastudion, föreställning 19, 22/5 2018

Jag har sett HANS OCH GRETA och XERXES:


"Om du tycker att namnet Engelbert Humperdinck är lite speciellt, ponera detta: 1965, 44 år efter kompositörens död, tog en ganska misslyckad brittisk popsångare, Gerry Doresy, frivilligt detta namnet, för att utmärka sej."



onsdag 30 maj 2018

BAD GIRLS - THE MUSICAL, på MAXIM, med Stockholm Musikalartist Utbildning, föreställning 18, 17/5 2018

Jag har sett musikalen BAD GIRLS, med SMU på Maxim: 


”Det där kan jag göra…” verkar dom tänka.
”Nej, det kan du inte,” tänker vi. 
Regissörens arbete påminner mej faktiskt om avdelningschefen i musikalen: den goda viljan och ambitionen verkar finnas, allt annat saknas. 

Vad som verkligen irriterar, är att detta är en bra klass, med talangfulla elever, som inte tillåts glänsa. 

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.com/2018/05/bad-girls-musical-pa-maxim-med.html

tisdag 29 maj 2018

THE GREATEST CABARET COMEDY, Stockholm Musikalartist Utbildning på Maximteatern, föreställning 17, 8/5 2018

Jag har sett THE GREATEST CABARET COMEDY med Stockholm Musikalartist Utbildning på  Maximteatern: 


"Ett gott råd som ingen någonsin tar, är: Om du är bäst i din musikalklass ska du söka dej vidare, för du kommer inte att lära dej lika mycket som dom som är sämre. I den här klassen finns det många anledningar att stanna kvar, för här går ingen trygg. Nivån är så underbart hög att nästan ingen står ut, varken på det ena eller andra hållet. Jag har sett klasser där det funnits en viss resignation, där vissa verkar resonera: Det är ingen idé: jag kommer aldrig att sjunga lika bra som Closette, dansa lika bra som Tetris, eller se lika bra ut som Mora, och där såna som Closette, eller Tetris eller Mora slutar utvecklas, för dom slutar jobba; varför ska dom slita när dom i alla fall är bäst?" 

 Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.se/2018/05/the-greatest-cabaret-comedy-stockholm.html


Julia & Company (Julia McKenzie) ITV 1986

fredag 25 maj 2018

How to Make Vegan Buffalo Cauliflower Wings

Shakespeare's Tragedies and an Acting Lesson: Crash Course Theater #16

Pat Collins’ Spotlight on Broadway: Tony Special, 2018

TÖRNROSA med Kungliga Baletten, på Kungliga Operan, Genrep 8/5 2018

Jag har sett Kungliga Balettens TÖRNROSA, på Kungliga Operan:
"Nere i diket värmer musikerna upp sej själva och sina instrument. Det är trevligt att se dom i sina privata, personliga kläder. Om och om igen övar de på partier som måste bemästras. De blåser, knäpper, stryker och slår. Bakom ridån, kan jag tänka mej, gör dansarna detsamma; dom böjer, sträcker, snurrar, hoppar, vrider och vänder. "
Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.se/2018/05/tornrosa-med-kungliga-baletten-pa.html

tisdag 22 maj 2018

MACKEN - TV-SERIEN PÅ SCEN, Cirkus föreställning 15, 3/5 2018

Jag har sett MACKEN - TV-SERIEN PÅ SCEN på Cirkus:


Jag har sett Galenskaparna och After Shave förut, på Lisebergsteatern i Göteborg, då de firade 30 år på scenen med sin föreställning 30-ÅRSFESTEN, men jag hade liksom glömt all den kärlek som kommer från publiken. Det här är mångas ungdom, en bild av en lyckligare tid, en tid innan vi alla blev rädda för att göra fel, säga fel, tycka fel. 

Låter det intressant? Här är resten: https://minstengangiveckan.blogspot.se/2018/05/macken-tv-serien-pa-scen-cirkus.html


måndag 21 maj 2018

Top 4 Reasons to Drink Green Juice

Laura Benanti Explains the Musicals of the 2017-18 Broadway Season

COMPANY, på Kulturama, föreställning 14, 2/5 2018

Jag har sett COMPANY på Kulturama: 


"Patrik Bergner har länge varit en favoritregissör, men jag misstänker att han också är en mycket bra teaterpedagog och personinstruktör, för jag har aldrig, i någon av hans uppsättningar, sett en person som inte verkar veta precis vad den ska göra, och hur det ska göras. Ingen elev känns utlämnad eller övergiven."



HOW I GOT MY BUGS BUNNY SWEATER #DailyVloggers #VeganLife #BudgetShoppin...

Hey everyone! Join me in today’s funny and entertaining video where I start the day by painting the last of my kitchen cabinets. The excitem...